Close
Populära sökningarNyheterVäskorBältenAccessoarerBästsäljareOutlet

Skötselråd

Att ta hand om läderprodukter är avgörande för att säkerställa deras livslängd och att det åldras värdigt.

Skötselråd

Lädret blir bara vackrare med åren, förutsatt att det sköts på rätt sätt. Att ta hand om läderprodukter är avgörande för att säkerställa deras livslängd och att det åldras värdigt. Här följer några tips för att underhålla dina läderbälten och väskor:

1. Rengör varsamt

Det är en god idé att göra det till en vana att regelbundet och varsamt torka av din produkt med en fuktad trasa, för att hålla lädret rent. Vid fettfläckar, undvik vatten och använd i stället en torr trasa och gnugga försiktigt. Vid behov av en mer grundlig rengöring, välj rengöringsmedel som är speciellt utformad för läder. Det är viktigt att undvika hårda kemikalier eller hushållsrengöringsmedel som kan skada lädret. Testa alltid på en dold del för att se hur lädret reagerar innan du går på synliga delar på din väska. (Gäller ej mocka/nubuck/bycast).

2. Använd för naturlig smörjning

Alla våra produkter har ett bra grundskydd, men det viktigaste av allt är att använda produkten kontinuerligt. Läder är ett levande material som i sig själv innehåller naturliga oljor och fetter. När en produkt används så utsöndras dessa oljor och fetter, så produkten smörjer på så vis sig själv. Det grundskyddet och naturliga smörjning räcker för att produkten skall hålla sig fin under lång tid. Om din väska blivit torr i lädret kan den dock dra nytta av att applicera en kvalitativ läderbalsam för att återfå lädrets mjukhet. Testa alltid på en dold del för att se hur lädret reagerar innan du går på synliga delar på din väska.

3. Förvaring

Undvik att förvara dina läderprodukter i direkt solljus för att förhindra blekning. Det rekommenderas att förvara läderprodukter, som du inte använder regelbundet, i en dust bag (eller annan typ av tygpåse) på en torr plats. Det hjälper lädret att bibehålla sin naturliga mjukhet och förhindrar att det torkar ut över tid. För att hjälpa din läderväska att behålla sin form, fyll den med bubbelplast eller bakplåtspapper. För bälten som inte används, häng dem på en bälteshängare eller rulla upp dem löst för att bibehålla dess form.

4. Vatten

Läder är ett hållbart material, men det är inte naturligt vattentätt. Långvarig exponering för vatten kan orsaka att lädret blir styvt, förlorar sin form eller till och med utvecklar mögel. Om din läderprodukt blir våt, torka försiktigt bort vattnet med en mjuk, absorberande trasa för att ta bort så mycket fukt som möjligt. Låt lädret lufttorka naturligt.
Om produkten är genomblöt, fyll den då gärna med en handduk eller liknande, för att den ska behålla sin form. Vatten kan ta bort naturliga oljor därför kan du behöva återfukta din väska om den blivit utsatt för mycket vatten. När lädret har torkat helt, smörjer du produkten med en kvalitativ läderbalsam för att återfå lädrets mjukhet. Testa alltid på en dold del för att se hur lädret reagerar innan du går på synliga delar på din väska.

Har du en produkt från oss som du inte längre använder och känner har gjort sitt?