Close
Popular searchesNyheterVäskorBältenAccessoarerBästsäljareOutlet
Start/Om oss/Hållbarhet/Material

Material

Läder är ett material som är slitstarkt samtidigt som det är formbart, med en naturlig andningsförmåga. Läder har en otrolig förmåga att bli vackrare med tiden och är ett av få material inom modeindustrin vars doft är en essentiell del av kvalitetsupplevelsen. Inte konstigt att vi gillar det vi gör.

HållbarhetSkötselrådMaterialDesignRepair shopÅtervinningTillverkning & transport

Metalldetaljer och nickel

Metalldetaljer (ex. hakar, dragkedjor, bältesspännen och dekoration) i våra väskor, bälten och accessoarer tas alltid fram i enlighet med vår grundprincip, att våra produkter inte ska innehålla några ämnen som kan vara skadliga för människor och miljö.

Alla metalldetaljer som används på våra produkter är vad man kallar ”nickelfria”, vi gör löpande tester och systematiska stickkontroller kring nickelhalter för att säkerställa att de uppfyller våra och rådande lagstiftnings krav. Allt för att skapa en så bra produkt som möjligt och att du som kund alltid skall känna dig säker.

Man skall dock känna till att en produkt av metall eller metallegeringar i de allra flesta fall inte är 100 % fri från nickel. En produkt som benämns som ”nickelfri” av oss och de flesta andra i branschen följer dock riktlinjerna från Kemikalieinspektionen (en central tillsynsmyndighet under Miljödepartementet) som anger gränsvärdet för hur mycket nickel som får släppas ut från en produkt. Det gränsvärde är idag satt till 0,5 mikrogram per cm2 och vecka, vilket vi förhåller oss till i alla våra produkter. I dokumentet nedan kan du läsa mer om Kemikaliensinspektionens regler kring nickel.
LÄS MER OM NICKEL

Skim protection

I utvalda accessoarer har vi integrerat RFID-blockerande teknologi. Teknologin förhindrar RFID-läsare att skanna dina kort och hjälper att skydda mot betalnings- och identitetsbedragare via skimming.

Olika sorters läder

Enkelt kan man säga att läder är garvad hud som behandlats så att dess naturliga styrka och spänst bevaras. Det ger ett material som är slitstarkt samtidigt som det är formbart, med en naturlig andningsförmåga. Läder har också en otrolig förmåga att bli vackrare med tiden och är ett av få material inom modeindustrin vars doft är en essentiell del av kvalitetsupplevelsen. Inte konstigt att vi gillar det vi gör. Det vi kallar för skinn kommer från mindre djur som exempelvis get, lamm, kalv och gris. I grund och botten så betyder alltså läder och skinn mer eller mindre samma sak.

Narvläder

Den yttre sidan av lädret där håret tagits bort. Exempel på narvläder är präglad narv, nappa och nubuk.

Nubuk

Narvläder som slipats lätt för en matt, mjuk yta.

Nappa

Detta är samlingsnamnet för skinn (narvdelen) från mindre djur så som lamm, get, gris eller kalv.

Präglad narv

Narvläder som har präglats med ett mönster så att det till exempel påminner om krokodilskinn.

Spalt

Spalt (eller split) är den del utav huden som varit vänd mot djuret. Spalten avskiljs från narven i en spaltmaskin.

Mocka

Ett läder som mekaniskt ruggats upp för att få en sammetsliknande yta.

Belagd spalt

Spalten har belagts med en färg, folie eller pressats med ett mönster så att det ser ut som ett mönstrat narvläder.

Regenerat läder (bonded)

Regenererat läder består utav pressade läderfibrer som sammanbundits med bindemedel och belagts med en yta som liknar läder. Blandningen innehåller mellan 60 och 99 procent organiska läderfibrer.

Återförsäljare
Saddler
Saddler
Saddler
Saddler