KundserviceOm ossMaterial & skötselrådHållbarhetOutletProduced by Saddler
Popular searchesDatorväskaWeekendväskaPlånbokNecessärBälte
Start/Material & skötselråd

Material & skötselråd

Från råhud till läder

Enkelt förklarat, är läder garvad råhud (skinn) som har behandlats så att dess naturliga styrka och elasticitet bevaras. Garvningen ger ett material som är slitstarkt samtidigt som det är mjukt och töjbart med en naturlig andningsförmåga. Läder har en otrolig förmåga att bara bli vackrare med tiden. Det är ett av de få material inom modeindustrin där doften är en viktig del av känslan och hela kvalitetsupplevelsen. Inte undra på att vi gillar det vi sysslar med. Det som vi kallar för skinn kommer från mindre djur som get, lamm, kalv och gris. Båda benämningarna – läder och skinn – betyder mer eller mindre samma sak.

Präglat läder

Ospaltat läder som har präglats med ett mönster så att det till exempel påminner om krokodilskinn.

Ospaltat läder

Den starkaste och mest slittåliga delen av en djurhud precis under håren. Den här delen av djurhuden har en mycket tät kornighet och läder som framställts från den här delen kallas för ”full-grain” läder, eller ospaltat läder.

Mocka

När läder ruggas upp mekaniskt för att få en sammetsliknande yta kallas det mocka.

Spalt

Den delen av råhuden som ligger närmast djurkroppen brukar kallas spalt. Detta är det lager som återstår när det ospaltade lädret har tagits bort från råhuden.

Nappaskinn

Detta är samlingsnamnet för ospaltat läder från mindre djur så som lamm, killing eller kalv.

Spaltläder

Det här är ett läder där restbitar från andra typer av läderproduktion sätts ihop för att skapa ett större läderstycke.

Bycast-läder

Här har lädret behandlats med färg eller struktur för att efterlikna ospaltat läder, eller så kallat grain leather.

Nubuk

Nubuck är läder som har slipats för en matt, mjuk yta.

Garvning

Läder är garvat skinn som har behandlats för att bevara dess naturliga styrka och elasticitet.
Det färdiga och behandlade materialet som vi kallar läder har en naturlig förmåga att andas och otroliga egenskaper att åldras på ett vackert sätt. Inom modeindustrin är läder ett av de få material där doften är en viktig del av kvalitetsupplevelsen. Vi använder oss av tre garvningsmetoder:

Vegetabilisk garvning

Detta är den äldsta garvningsmetoden och även det mest naturliga sättet att framställa läder. Den största fördelen med vegetabilgarvat läder är att miljöpåverkan är mindre än med andra metoder. Garvsyran som används kommer främst från kastanjeträd och argentinska quebracho-träd. Nackdelen med den här metoden är att man inte kan få fram klara, starka färger, bara djupare, varmare toner.

Mineralgarvning

Utförs med mineraler (aluminium, zink, järn och titan) men inte med krom. Aluminium bleker huden vilket också är anledningen till att mineralgarvat läder kallas för wet white. Med det sagt, är resultatet likt det man får av kromgarvat läder.

Kromgarvning

Detta är den vanligaste garvningsmetoden i världen, där djurhuden behandlas med kromsalt. Detta är en snabb och billig process som ger ett mjukt, töjbart och vattentåligt läder som absorberar färg bättre än om lädret behandlats med de andra garvningsmetoderna, vilket därmed tillåter användning av fler färger. Med korrekta försiktighetsåtgärder är kromet som används i våra garverier, säkert för de anställda att arbeta med. Förbränningen av kromet kan dock ha negativa effekter på miljön vilket medför krav på sophantering av miljöfarligt avfall – ett område vi förbättrar kontinuerligt medan vi samarbetar med våra leverantörer.

Färgning

Färgningen utförs i garverier. Man använder sig av olika infärgningsmetoder beroende på vilket utseende man vill uppnå.

Anilinfärgning

Utförs vanligtvis i ett vattenbad där färgen penetrerar porerna i lädret och färgar det rakt igenom och ger en naturlig, varierande finish.

Semianilinefärgning

Förutom att färga lädret rakt igenom så ger även den här tekniken en lätt pigmentering och ett skyddande ytskikt som gör att lädrets naturliga utseende bevaras, dock inte till samma grad som vid anilinfärgning.

Täckfärgning

Här har lädret färgats med en pigmentfärg eller ett toppskikt vilket ger en jämn färg. Skyddande lackfärg används som fixeringsmedel.
Kundservice
klarna_logo_white
visa
Mastercard-logo
americanexpress_logo_solid
IntegritetspolicyRetailer login