KundserviceOm ossHållbarhetNyhetsbrev
Popular searchesNyheterVäskorBältenAccessoarerBästsäljareOutlet
Start/Material & skötselråd

Material & skötselråd


Från råhud till läder

Enkelt kan man säga att läder är garvad hud som behandlats så att dess naturliga styrka och spänst bevaras. Det ger ett material som är slitstarkt samtidigt som det är formbart, med en naturlig andningsförmåga. Läder har också en otrolig förmåga att bli vackrare med tiden och är ett av få material inom modeindustrin vars doft är en essentiell del av kvalitetsupplevelsen. Inte konstigt att vi gillar det vi gör. Det vi kallar för skinn kommer från mindre djur som exempelvis get, lamm, kalv och gris. I grund och botten så betyder alltså läder och skinn mer eller mindre samma sak.

Narvläder

Läder där hårsidan (narven) tagits bort. Exempel på narvläder är präglad narv, nappa och nubuk.

Nubuk

Narvläder som slipats lätt för en matt, mjuk yta.

Nappa

Detta är samlingsnamnet för skinn (narvdelen) från mindre djur så som lamm, get, gris eller kalv.

Präglad narv

Narvläder som har präglats med ett mönster så att det till exempel påminner om krokodilskinn.

Spalt

Spalt (eller split) är den del utav huden som varit vänd mot djuret. Spalten avskiljs från narven i en spaltmaskin.

Mocka

Ett läder som mekaniskt ruggats upp för att få en sammetsliknande yta.

Belagd spalt

Spalten har belagts med en färg, folie eller pressats med ett mönster så att det ser ut som ett mönstrat narvläder.

Regenerat läder (bonded)

Regenerat läder är rester (spill) som är bundna tillbaka i större bitar med hjälp av folie. Blandningen kan innehålla mellan 60 och 99 procent organiskt läder.

Garvning

Läder är garvat skinn som har behandlats för att bevara dess naturliga styrka och elasticitet.
Det färdiga och behandlade materialet som vi kallar läder har en naturlig förmåga att andas och otroliga egenskaper att åldras på ett vackert sätt. Inom modeindustrin är läder ett av de få material där doften är en viktig del av kvalitetsupplevelsen. Vi använder oss av tre garvningsmetoder:

Vegetabilisk garvning

Den äldsta garvningsmetoden och även det mest naturliga sättet att framställa läder på. Den största fördelen med vegetabilgarvat läder är att miljöpåverkan är mindre än med andra metoder. Vid garvningen används tanniner som främst kommer från kastanjeträd och argentinska quebracho-träd. Nackdelen med den här metoden är att man inte kan få fram klara, starka färger, bara djupare, varmare toner.

Syntetisk garvning

Utförs med mineralsalter (aluminium, zink, järn och titan) men inte med krom. Egenskaperna hos det fördiga lädret är liknar det man får hos kromgarvat läder.

Kromgarvning

Utfört med kromsalter och är den vanligaste garvningsmetoden världen över. Fördelen är att processen är snabb och kostnadseffektiv. Resultatet blir ett mjukt, töjbart och vattentåligt läder som absorberar färg bättre än om lädret behandlats med de andra garvningsmetoderna, vilket därmed tillåter användning av fler färger. Med korrekta hantering är kromet som används i våra garverier, säkert för de anställda att arbeta med. Förbränningen av kromet kan dock ha negativa effekter på miljön vilket medför krav på sophantering av miljöfarligt avfall – ett område vi förbättrar kontinuerligt medan vi samarbetar med våra leverantörer.

Färgning

Färgningen utförs också i garverierna. Man använder sig av olika infärgningsmetoder beroende på vilket utseende man vill uppnå.

Anilinfärgning

Utförs vanligtvis i ett vattenbad med färgämnen som genomfärgar lädret vilket ger en naturlig, varierande finish.

Semianilinefärgning

Förutom att lädret genomfärgas läggs en lätt pigmentering och skyddslack till vilket gör att lädrets naturliga utseende bevaras men inte i lika stor utsträckning som vid anilinfärgning.

Pigmenterat läder

Här har lädret färgats med en pigmentfärg eller täckfärg vilket ger en jämnare färg. Skyddande lackfärg används som fixeringsmedel.
Återförsäljare
klarna_logo_white
visa
Mastercard-logo
americanexpress_logo_solid